A szemölcsökről

 

Az egészségtudatos életmód, mondhatjuk, a jelenkor divatja. Hasznos, hiszen teljesen másképpen viszonyulunk magunkhoz, több gondot fordítunk testünk ápolására, gondozására, edzésére. Van azonban ennek néhány kellemetlen velejárója is, pl. a közös uszodai- és edzőtermi sportszerhasználat, ami kedvezhet a vírusok – ez esetben a szemölcsök terjedésének, szaporodásának.

Főleg két csoport veszélyeztetett: a fertőzésre hajlamos gyermekek, és az immunkárosodott, vagy kemoterápiás kezelés alatt álló betegek. Természetesen szemölcs – élete folyamán – bárkin kialakulhat.

Szemölcsről menü látvány

Szemölcsvírus megjelenése a talpon

Mi a vírusos szemölcs?

A közönséges szemölcsök a bőrfelszínen a humán papillomavírus (HPV) fertőzés révén alakulnak ki. A vírus a bőrsejteket fertőzi meg, mely a bőrt és a nyálkahártyát egyaránt érinti. Számos, közel 70 HPV-típus ismeretes, az egyes altípusok más-más tüneteket okoznak.

Szemölcsök között leggyakoribbnak tekinthető az ún. közönséges szemölcs (orvosi nevén: verruca vulgaris), mely jellemzően az ujjakon és a kézháton jelenik meg, fájdalmat általában nem okoz. A HPV szintén jellegzetes tünete a fiatal nőkön és gyermekeken előforduló, az arcon lévő futószemölcs. Szintén nem ritka mindkét nemben a nemi szerveken megjelenő, néhány mm-es, esetenként akár több cm-es nagyságúra is megnövő, „karfiolszerű” tünet, amelyet condyloma acuminatum-nak, hegyes függölynek neveznek.

 

Mennyire gyakori, hol jelentkezik?

A HPV-fertőzés sajnos meglehetősen gyakori. Emberről emberre terjed, de zoonózisként is előfordul, tehát háziállatokról is kerülhet a vírus a bőrre. Gyenge, károsodott működésű immunrendszer mellett ennek nagyobb az esélye, és nagyobb tömegben fordulhatnak elő szemölcsök.

A „közönséges” szemölcs főként az ujjakon, a végtagokon alakul ki. Érdekes módon az ún. atópiás (bőrallergia, szénanátha, asztma) betegeknél is gyakoribb lehet a HPV-fertőzés. A talpon jelentkező szemölcs a bőr mélyebb rétegei felé „nő be”, emiatt fájdalmas a járás. Az arcon kialakuló szemölcsök általában kicsik, ún. ecsetszerű növedékeket képeznek. A nemi szerven megjelenő hegyes függöly szintén nem ritka jelenség, egyik nemben sem. A húgycső és a végbélnyílás környékén fordul elő, mely értelemszerűen szexuális kontaktus útján terjed, fertőzőképessége igen magas.

 

A szemölcsök kialakulását elősegítő tényezők

A szemölcsök kialakulását egyértelműen a humán papillomavírusok okozzák. A lappangási idő 4 héttől akár 8 hónapig is terjedhet. Fontos tudni, hogy az egyes HPV-vírusok a hámsejtekben rosszindulatú elfajulást okozhatnak, aminek következménye a laphámrák lehet. (Ez a HPV-16, HPV-18 fajoknál jellemző). Ha a méhnyak nyálkahártyája a HPV-16 típusú vírussal fertőződik, nagyobb lesz a méhnyakrák kialakulásának kockázata. A talpon jelentkező szemölcsök gyakorisága az utóbbi időben megnövekedett, ennek oka valószínűleg a már említett közös fürdőhasználat.

 

Jellemző tünetek

A szemölcs általában fájdalmatlanul jelenik meg az ép bőrön, így sokáig észrevétlen maradhat. Jellegzetes szurkált, tagolt felszínű, 2-5 mm nagyságú, tömött tapintatú csomók keletkeznek. A talpon megjelenő verruca azonban komoly fájdalmat okozhat járás alkalmával. A nemi szerveken megjelenő hegyes függöly apró, vörös vagy bőrszínű csomó megjelenésével kezdődik. Gyorsan növekszik, különleges, „karfiolszerű” növedék jön létre. Az ún. összefekvő bőrterületeken, nedves helyeken alakul ki. Jellemző a húgycsőnyílás, végbélnyílás környékén.

 

Diagnózis és kezelési lehetőségek

Közönséges szemölcsökkel az emberek ritkán fordulnak orvoshoz, megjelenésük annyira jellegzetes. A nemi szerveknél gyorsan terjedő tüneteket nőgyógyász, vagy bőrgyógyász vizsgálja, ő állítja fel a diagnózist is.

 

Kezelés

A vírusok okozta szemölcsök sok esetben maguktól, és heg hátrahagyása nélkül is gyógyulnak. Előfordulhat azonban, hogy begyulladnak, ahogy az is, hogy a szervezet immunreakciója kapcsán eltűnnek. A szemölcsök fertőző hajlama jelentős. Elterjedt kezelési módszer a folyékony nitrogénnel való fagyasztás, gyors, hatékony, és kevés fájdalommal jár. A fagyasztást követően kialakult hólyag steril megnyitás után néhány nap alatt gyógyul. A szemölcs helyi érzéstelenítésben sebészileg is eltávolítható, az ún. Volkmann-kanállal, vagy lézerrel. Sebészeti beavatkozás mellett nagyobb az esély arra, hogy a szemölcs kiújul, vagy helyén heg képződik.

Ecsetelők alkalmazása: általában maró hatású oldatok. Leggyakrabban alkalmazott a szalicilsav, mely az arcon és nemi szerven korlátozottan használható. Sebtoilette: a szemölcs elhalt, felső részét naponta el kell távolítani e célra szánt, fertőtlenített eszközökkel. Alkalmazható sejtosztódást gátló anyag (citosztatikum) tartalmú ecsetelő. Ezeket csak orvosi javaslatra használhatjuk. Terhesség alatt nem alkalmasak a kezelésre. A vírusellenes, immunmoduláns hatású, fehérjékből és cukrokból álló alfa-interferon is hatékony lehet.

A készítményt keresse a gyógyszertárakban!
Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).

EGIFERON® 50 000 NE/g gél

A forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-4859/01 (1x105 NE) 2 g. • A forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma Kft., 7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1. • Gyártó: TRIGON Biotechnológiai Zrt., 1115 Budapest, Bánk bán u. 6. Info tel.: 06/26 340 594, e-mail: info##kukac##pannonpharma.hu • A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2017. október. Készült az OGYÉI/51591/2017. sz. betegtájékoztató alapján. • Amennyiben termékeink alkalmazása során „nemkívánatos hatást, mellékhatást” észlel, kérjük, jelezze a mellekhatas##kukac##pannonpharma.hu e-mail címen, vagy a +36 20 923 5882 telefonszámon.


© PannonPharma Kft., 2018.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!