A herpeszről

 

Herpeszről látványkép

Ajakherpeszről készült fotó

Ajakherpesz

Teljesen közönséges vírusfertőzésnek tekinthető. A herpeszes hólyagocskák csoportosan is előfordulhatnak az ajkak területén. Az ajakherpesz fájdalommal jár, pár nap alatt beszárad, pörk képződik. A gyógyulás néhány hét alatt hegmentesen zárul. Közvetlen kontaktus útján terjed, ún. „csókbetegség”. Kiváltó oka a HSV-1 (Herpes simplex vírus I. típus). Gyógyhajlama jó, de bármikor kiújulhat. Vírusellenes kezeléssel gyorsabb a gyógyulás. Az ajakherpesz fázisai: zsibbadásérzés, viszketés; hólyagok kialakulása az ajkak és arcbőr határán; összefolyó majd felszakadó hólyagok; majd a képződő pörkök beszáradása. A tünetek aszerint is változékonyak, hogy először jelentkezik az ajakherpesz, vagy ismétlődő jelenség. (A kiújulás általában enyhébb).

 

Tünetek és kockázatok

Az ajakherpeszt a fájdalom mellett láz is kísérheti, esetleg az íny fájdalma, torokfájás, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás. Jellemzően akkor fertőz, amikor a képződött hólyagok felszakadnak. A fertőzés átadható eszközök révén is, pl. evőeszközök, borotválkozáskor használt eszközök, törülköző, stb. Orális szex révén a vírus átvihető az ajakról a nemi szervekre – és viszont. A kiújulást számos tényező befolyásolja, pl. egyéb vírusfertőzés, lázas állapot, hormonális változások, menstruáció, stressz, fáradtságérzés, az időjárás változásai, az immunrendszer aktuális állapota.

 

Diagnózis és kezelés

Az ajakherpeszt az orvos megtekintés alapján azonosítja. A gyógyhajlam jó, kezelés nélkül kb. 2-4 hét, helyi kezeléssel (krémek, gélek), vagy esetleg szájon át adott vírusellenes szerekkel a gyógyulás gyorsítható.

 

Nemi szervi herpesz

A nemi szervi herpesz a férfi-női nemi szervek, a végbélnyílás környékén, a gáton, fartájékon, a combok felső részén megjelenő, fertőző és hólyagos típusú bőrgyulladás. A szervezetbe jutó vírus visszatérő betegséget okoz. Szexuális úton átvihető betegség, kórokozója a Herpes simplex II. (HSV-2) vírus. A vírus nyálkahártya-sérülésen át fertőz: nőkön a szeméremtest, a hüvelybemenet, méhszáj, férfiakon a makk, fityma és pénisz felületén. A vírus „elvándorol”: az érzőidegek mentén a keresztcsonti idegdúcoknál búvik meg. Adott esetben újra aktiválódhat.

Az első fertőzéskor mintegy 20 nap a lappangási idő, láz, nyirokcsomó-megnagyobbodás is kialakulhat. Tünetek kb. a 10-12 nap táján jelentkeznek: égő fájdalom, érzészavar, viszketés, majd a bőrtünetek (bőrpír- és duzzanat, apró hólyagokkal). Ezek a hólyagok gennyessé válnak, kifakadnak, helyükön fájdalmas fekélyek képződnek. A gyógyulás ideje mintegy 10 napra tehető. Nőknél mindezt hüvelyi folyás is kísérheti.

 

Diagnózis és kezelés

Az orvos a pontos diagnózist a betegség aktív szakaszában állíthat fel. Általában a tünetek alapján ez lehetséges. A vírustenyésztés ritka. Mivel a nemi szervi herpesz más szexuális úton terjedő betegségekkel együtt fordulhat elő, az orvos ki kell zárja az egyéb betegségeket.

 

Kezelési lehetőségek

A genitális herpesz véglegesen nem gyógyítható betegség, de a fájdalmas bőrtünetek eredményesen enyhíthetők. Mit alkalmazhatunk? Sós ülőfürdőket, gyógyszeres fájdalomcsillapítást, vírusellenes kezelést vény nélkül is elérhető gyógyszerekkel (gélek, krémek). Életmódi területen fontos a tiszta pamut alsóneműk alkalmazása, szexuális élet esetén az óvszerhasználat, és az orális szex kerülése. Fontos tudnivaló, hogy az aktív herpesz spontán módon is jól gyógyul, de kiújulása éppen az idegdúcok mentén való „rejtőzködés” miatt bármikor előfordulhat.

A készítményt keresse a gyógyszertárakban!
Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).

EGIFERON® 50 000 NE/g gél

A forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-4859/01 (1x105 NE) 2 g. • A forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma Kft., 7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1. • Gyártó: TRIGON Biotechnológiai Zrt., 1115 Budapest, Bánk bán u. 6. Info tel.: 06/26 340 594, e-mail: info##kukac##pannonpharma.hu • A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2017. október. Készült az OGYÉI/51591/2017. sz. betegtájékoztató alapján. • Amennyiben termékeink alkalmazása során „nemkívánatos hatást, mellékhatást” észlel, kérjük, jelezze a mellekhatas##kukac##pannonpharma.hu e-mail címen, vagy a +36 20 923 5882 telefonszámon.


© PannonPharma Kft., 2018.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!